Syömässä Singaporessa: hawker centerit

Singapore on maailman suosituimpia ruokakaupunkeja. Enkä ihmettele asiaa, sillä sen lisäksi, että ollaan Aasiassa, on Singaporessa tarjolla vieläpä kaikkia aasialaisia keittiöitä, usein jopa saman katon alla.

Singaporefood7
P9295505

Aasialaiset katukeittiöt ovat käsite, joka saa kuolan valumaan vielä vuosien jälkeenkin. Sen vuoksi oli hieman hämmentävää kuulla, että Singaporessa ei varsinaisesti ole katukeittiöitä. Siis niitä kärryjä, joiden uumenista nousee hyöryäviä herkkuja ja joita syödään muovituoleilla keikkuen keskellä katua. Pettymys!

Tai sitten ei, sillä Singapore on ratkaissut asian omalla tavallaan: katukeittiöt on siirretty astetta hygienisempiin(?) olosuhteisiin eli sisätiloihin. Näitä ruokakeskittymiä kutsutaan hawker centereiksi, eikä liene yllätys, että ne olivat meidän pääasiallinen ruokailupaikka.

Pääasiallinen, mutta ei ainoa, sillä yksi poikkeus tehtiin: Ku Dé Ta -iltana haluttiin syödä Chinatownissa eräässä katukeittiömäisessä ravintolassa, jonka olin bongannut aikaisemmin. Ja valinta oli erittäin hyvä, sillä ruoka oli edullista ja hiljaa hämärtyvää krääsäkaupunginosaa oli hauska katsella makkaramaisen liharullan ja hainanilaisen kanan ääreltä sitruunamehua juoden.

Singaporefood3
Singaporefood4
P9295525

Ensimmäinen hawker center -kokeilumme oli hotellimme (Peninsula Excelsior) vieressä sijainnut pieni ja siisti paikka, jossa poikkeuksellisesti pääsi syömään myös ulkona epätyypillisen tyylikkäisiin puupöytiin. Aasialainen fiilis puuttui paikasta lähes kokonaan, mutta matkustamisesta väsyneenä oli mukava istahtaa helppoon ruokapaikkaan. Ja ruokakin oli hyvää, vaikka parasta oli kyllä kylmä pullo Tigeria. Missään muualla ei saatukaan näin kylmää kaljaa! Ja minä en siis yleensä edes juo kaljaa, mutta Aasiassa se on mausteisen ruuan kanssa ihan must.

DSC_2793

Seuraavana päivänä mentiin astetta rähjäisempään suuntaan ja kokeilimme viereisen ostarin pohjakerroksen food courtia. Monet pöydät olivat täynnä ja paikalla oli vain aasialaisia. Päädyimme hetken kiertelyn jälkeen istahtamaan erään mm. thaimaalaista ruokaa myyvän ravintolan pöytään ja tilasimme friteerattua tofua, tom yumia kanalla ja paistettua riisiä. Oluet tarjoiltiin täällä hassusti lämpiminä, mutta jääpalakulhollisen kera! Ruoka oli todella hyvää ja sen verran tulista, että muistui ihan mieleen Thaimaan ajat.

DSC_3124
Singaporefood2

Paluureissulla majoituimme Bugiksen alueella, joka on selvästi aasialaisempaa kuin keskustan länkkärifiiliksiset seudut. Hotellimme lähellä oli iso ja nyt todellakin hyvin autenttinen hawker center, jonka rivejä kävelimme läpi kahtena päivänä keräten herkkulautasia ja hedelmämehuja.

Ja voi että me herkuteltiinkin! Friteerattuja dumplingseja, laksaa, ankkaa, hapanimelää possua, jotain possua jonka nimeä emme edes muista… Ja moni ruoka jäi kokeilematta, joten en yhtään vastustaisi yhtä Singaporen lisäreissua!

PA076390
Singaporefood1
IMG_20141006_183017
Singaporefood6
Singaporefood5
IMG_20141006_190215

8 vastausta artikkeliin “Syömässä Singaporessa: hawker centerit

 1. Tiesin, että oli virhe lukea tätä blogia juuri ennen lounasaikaa…

  Musta toi ”ei yhtään aasialaisen” näköinen paikka näyttää kyllä silti aika aasialaiselta. 🙂 Ehkä se on noi Tiger-korit nurkassa.

  1. Heh, pitää itsekin vältellä näitä kuvia nälkäisenä 😉

   Juu siis kyllähän siitä tunnistaa, että Aasiassa ollaan, mutta kun ehdin tottumaan Thaimaassa asuessani oikeisiin katukeittiöihin, niin tää tuntui jotenkin kliiniselle ja liian mietitylle 🙂 Mutta syötiin kyllä hyvää ruokaa, vaikka ei ihan niin hyvää kuin muualla. Ja tosiaan, kalja oli täällä jääkylmää, siitä iso plussa!

  1. No olispa! Mekin tehtiin juuri niin, että haettiin annoksia sieltä täältä ja kaikki jaettiin. Harmittaa, ettei Suomessa ole tällaista ruokien jakamista, annokset on aina rakennettu niin, että ne on yhdelle (ellei ole iso annos joka on tehty varta vasten kahdelle).

 2. Niin hyvä postaus! Olin suurimmasta osasta ruokakuvia että hyihyi, kun on valtavat ennakkoluulot noita ruokia kohtaan. Onneksi on sun blogi jonka avulla voi opetella vähän avarakatseisuutta ja olla toivottavasti henkisesti riittävän kypsä sitten sillä hetkellä, kun on elämässä aika matkustaa noiden ruokalaarien äärelle. Ei sitä nimittäin ihan koko reissua kehtaa mäkkärissä olla. 😀

  1. Mä en osaa edes samaistua ruokanirsoiluun, kun olen itse aina ollut niin avoin uusille makumaailmoille ja ruokakulttuureille 🙂 Tosin aika nössöjä nämä minun ruokavalinnat ovat ja ”hurjinta” mitä olen syönyt on klassinen heinäsirkka thaimaalaisella iltatorilla 😀

 3. Hawker centerit on kyllä loistavia! Ihan hienoimmassakin niistä syö itsensä ähkyksi pilkkahinnalla. Ja niissä halvemissa vasta halpaa onkin. Emme tainneet muutaman päivän vierailullamme syödä kertaakaan perinteisessä ravintolassa.

  1. Niin on! Voi nam, sitä ruokaa, ihan alkaa kuola valumaan. Ja tosiaan vaikka kalleimpaan mahdolliseen eksyisi, niin ihanan edullista näin länkkärin näkökulmasta. Me syötiin ravintolassa ainoastaan Chinatownissa, joka oli sekin kadulle levittäytynyt kansankuppila, sielläkin oli hyvää ruokaa 🙂

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: