Empire State Building Vs. Top of the Rock

Suurkaupunkeja on hienoa päästä katselemaan yläilmoista, sillä kaupungin koon ymmärtää vasta nähtyään silmänkantamattomiin ulottuvat katot tai valomeren. Meillä on tapana harrastaa näitä korkeita rakennuksia mahdollisuuksien mukaan ja lempikaupungissamme New Yorkissa olen käynyt sekä kahdesti Empire State Buildingissa että kerran Rockefeller Centerin näköalatasanteella eli Top of the Rockissa.

CIMG1325_2

Kumpaanko sitten kannattaa mennä? Minulla on sekä hyvä että huonompi kokemus Empirestä, mutta vain hyviä kokemuksia Rockefelleristä. Tosin pitäisi ehkä kunnollisen vertailun vuoksi tehdä toinenkin visiitti jälkimmäiseen, jotta näkemykset olisivat reiluja. Mutta näillä mennään!

Ensimmäinen vierailuni Empireen: kesäkuinen ilta, lyhyet jonot, hienot valomerimaisemat. Miellyttävää ja kaunista. Ja vuosi oli 2001.

Toinen vierailu: Jonottamista, jonottamista ja vielä jonottamista lukemattomissa eri tiloissa, alkaen ulkoa ja päätyen vihdoin ja viimein hisseille. Näkymät edelleen hienot, ei siinä mitään. Mutta jalat kipeät kuin mitkä paikoillaan seisomisesta ja kesken kaiken yllättänyt hirvittävä nälkä.

Toisella kerralla ei siis mennyt ihan edellisen kerran mukaan. Kyseessä oli syyskuu 2011 ja riensimme Empireen aamupäivästä heti, kun pilviverho hieman hellitti. Ilmeisesti huonohkojen säiden takia kyseiseen nähtävyyteen oli kertynyt painetta, sillä jono oli kertynyt hetkessä ulko-ovelta korttelin toiselle sivulle. Mutta ei se mitään, jono näytti liikkuvan välillä eteenpäin ja vaikka nopeiden lippujen  kauppaajat markkinoivat jonotuksen kestävän kaksi tuntia, ei se millään tuntunut todelliselta.

CIMG1342_2

Pääsimmekin pian sisälle ja kiemurtelemaan jonossa ensimmäiseen saliin. Sen jälkeen oli muistaakseni turvatarkastus ja oletin lopun olevan pelkkää nousua ylöspäin (minulla ei ollut kovin tarkkoja mielikuvia 10 vuoden takaisesta visiitistä). Mutta ehei, siinä vaiheessa, puolen tunnin jonottamisen jälkeen olimme vasta alkupisteessä.

Jonotettava paikka vaihtui seuraavaan, mutta onneksi välillä on myös vessoja. Tässä vaiheessa olin vielä toiveikas. Sitten iski nälkä. Miten pitkään täällä vielä menee?

Jonotuksessa meni tosiaan yhteensä kaksi tuntia. Sen jälkeen pääsimme ihailemaan klassisia pilvenpiirtäjämaisemia, enkä voisi väittää, että se olisi ollut pettymys. Päinvastoin! Mutta se jonottaminen laittaa harkitsemaan, tuleeko Empiressä käytyä enää koskaan. Jalkaterät olivat jonottamisen takia niin kipeät ja turvonneet, että se vaikutti koko loppulomaan!

CIMG1325_2
CIMG1701
CIMG1329_3
CIMG1337_2
CIMG1339_2

Viime talvena kokeilimme Top of the Rockia. Aluksi petyimme kyllä siihenkin, sillä yritimme illalla sisään, mutta kaikki liput olivat jo myytyjä. Ostimme sitten liput seuraavalle päivälle, uuden vuoden aattoillalle.

Liput myydään tietylle kellonajalle, joten sisään pääsee sen mukaan, mitä lipussa lukee. Jonottaminen lyhenee sen myötä huomattavasti. Vaikka uuden vuoden aikaan varmasti kaikki kellonajat olivat loppuunmyytyjä, ei jonottamisemme kestänyt kaikkineen varmasti kuin korkeintaan 10 minuuttia. Sitten hissiin ja ylös! Luksusta!

Näkymät Top of the Rockista ovat myös hienot. Tosin talvella jääkylmä viima ajoi meidät pian takaisin sisätiloihin. Hyvää Rockefellerissä oli myös se, ettei siellä ollut samanlaista ihmismuuria näkymien edessä kuin Empiressä on aika ajoin. Pääsimme myös alaspäin lyhyehköllä jonottamisella.

CIMG4384
P1012018
P1012032
P1012033
P1012034

Kävimme edellisellä reissulla syömässä lounasta Empiren korttelissa olevassa Chipotlessa. Katselimme kauhuissamme, kun jono kiemurteli ikkunan toisella puolella pakkassäässä. Raukat, tietäisivät vain, kuinka pitkään tuo jonottaminen vielä kestää! Olimme tyytyväisiä omaan valintaamme.

PC301818
PC301826

Empire State Buildingin huonoja puolia on jonottamisen lisäksi sen kalleus. Eikä ainakaan kannata mennä siihen halpaan, että ottaisi lisämaksusta mahdollisuuden käydä vieläkin korkeammalla, sillä kyseinen tila on sisätila ja ikkunat ovat melko likaiset. En näe sillä mitään lisäarvoa. Hyvää Empiressä on sen sijainti, josta näkee Manhattanin eteläkärjen upeasti.

Top of the Rock on edullisempi ja sen jonotussysteemi on ehdottomasti parempi. Näkymät ovat hienot ja menisin itse seuraavalla kerralla Empiren sijaan sinne. Nähtäväksi kuitenkin jää, käydäänkö tällä kertaa missään korkealla (tai ainakaan Nykissä)…

4 vastausta artikkeliin “Empire State Building Vs. Top of the Rock

  1. Tuo Top of the Rockin systeemi on kyllä niin paljon parempi. Meillä on yksi kokemus Empirestä syyskuulta 2009 ja päästiin aamulla ensimmäisten joukossa mielestäni todella nopeasti sisään (jonotusta ehkä 20min). Mies oli sitä mieltä, että karmea jono oli silloinkin, joten tuskin tulemme siellä uudestaan käymään, emmekä ole käyneetkään reissuilla sen jälkeen. Seuraavalla kerralla Top of the Rock on kyllä ihan ehdoton. Niin ihania nuo yökuvat 🙂 Ei malttaisi odottaa…

    1. Jonot varmaan vaihtelee, mutta jotenkin tuntuu, että pääsääntöisesti on kuitenkin pitkä jonotusaika Empireen, kun on kuitenkin kaupungin päänähtävyys. Minäkin haluan Rockiin seuraavalla kerralla, mutta tällä kertaa päivällä. Ja kesällä 😀 Hui kun oli kylmä talvella! Ja tosiaan, onhan se myös suhteellista se jonotusaika, mun mielestä kans 20min on kyllä lyhyt jonotus!

  2. Ompas psykedeelisiä värejä! Nyki ei ole lempikohteeni juurikin tuon mahdollisuuden takia että siellä on aina sesonki ja pitää jonottaa. Mutta pakkohan sielläkin on joskus kävässä. Melkein kaikki on siihen kaikesta huolimatta rakastuneet ^^

    1. Ymmärrän, se riski siellä kyllä on, kun on ehkä maailman suosituin matkakohde. Ja kannattaa ainakin välttää joulun/uudenvuoden seutua, silloin on ollut pahimmat turistimassat ja huonoimmat ilmat (sekä kalleimmat hinnat!). Toisaalta Rockissa vältetään just se jonottaminen, koska kaikkien pitää ostaa lippu jollekin tietylle ajalle (meniköhän 15 min välein), joten itse rakennukseenkin tullaan vasta sitten kun oma aika on 🙂 Muutoin kaupunki tarjoaa jo itsessään näkemistä ja kokemista, joten varsinaisiin nähtävyyksiin ei välttämättä tarvitse jonottaa. Mutta yksi korkea rakennus on ihan must 🙂

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: