Äitiysloman ensimmäinen päivä, askel kohti uutta (reissu)elämää

Vaikka kesäloman jälkeen tuntuikin siltä, että marraskuun loppupuolelle on ikuisuus, tuli äitiysloman alku melkein yllättäen. Toki osasin odottaa sitä ja valmistautua siihen siivoamalla työpöytäni, laittamalla sähköpostiin hieman pidempiaikaisen out of officen ja hoitamalla viimeiset velvollisuuteni ennen lähes vuoden poissaoloa. Silti viimeisenä työpäivänä, puolikkaana sellaisena, tuntui omituiselta päästää kaikesta irti. Haahuilin kotona miettien minkä projektin aloittaisin, mutta lopulta menin päiväunille. Ehkä ihan hyvä päätös. Tosin heti ensimmäisenä äitiyslomapäivän aamuna hyppäsin Antin kyytiin ja olin jo ennen kahdeksaa roikkumassa lempikahvilani ovenkahvassa (jotenkin minulta huomaamatta kahvila oli muuttanut aukioloaikojaan), jotta voisin pari tuntia hengata läppärini kanssa jossain muualla kuin kotona yöpuvussa. Sitäkin tulee varmasti riittämään seuraavan vuoden aikana ihan tarpeeksi.

Olen jo tähän mennessä huomannut, että vanhemmuus, myös tuleva sellainen, tuo mukanaan ison kasan huolia ja murheita, joista suurin osa on (onneksi) ihan turhia. Joka tapauksessa on kiva välillä keskittyä joihinkin ensimmäisen maailman ongelmiin, kuten siihen millainen vauvan huoneen sisustuksesta pitäisi tulla tai minne voisimme lähteä ensimmäiselle matkalle lapsiperheenä. Ideoita meillä on kyllä tulvinut, mutta lopulta lähes kaikista vaihtoehdoista tuntuu löytyvän myös huonoja puolia. Lisäksi olemme matkoja suunnitellessa sortuneet toistamaan meille tyypillistä kaavaa, jossa paikkaa vaihdetaan joka yöksi. Ei liene mitenkään toimivin konsepti vauvan kanssa.

Jos meille siis tarjoutuu mahdollisuus lähteä reissuun, saatamme ehkä toteuttaa jonkun seuraavista haaveista. Ensimmäisenä ajatuksenamme oli automatkat, sillä jotenkin kaiken sen tavaran pakkaaminen yhteen helposti liikuteltavaan paikkaan ja vapaus aikatauluista tuntui houkuttelevalta. Autolla voisi vaikka vihdoinkin kiertää Andalusian lempipaikkani tai hypätä Oulu-Palma -koneeseen ja ottaa haltuun Mallorcan saari tai pelata varman päälle ja mennä niinkin kauaksi kuin automatkojen klassikkomaahan, Yhdysvaltoihin. Esimerkiksi Florida olisi varmasti sekä helppo että miellyttävä kohde vauvan kanssa. Toisaalta pitkien vapaiden ansiosta nyt olisi kerrankin mahdollista kiertää myös länsirannikon puolella. Tai jos emme jaksa lähteä ylipäätään lentokoneeseen istumaan, voisimme lähteä omalla autolla tekemään vihdoinkin sen Ruotsin pienen kierroksen. Tosin sekin suunnitelma ehti laajentua myös Tanskaan ja Saksaan.

auringonallaDSC_9680auringonallaDSC_0216auringonallaDSC_9550

Mikään näistä suunnitelmista ei taida olla ylitse muiden, sillä lennot Jenkkien länsirannikolle ovat (liian) pitkät, Floridassa taas on syksyllä hurrikaaniaika. Ruotsin ja lähimaiden matka tulisi yllättävän kalliiksi ja jos Andalusiaan menee, pitäisi siellä kiertää sen sata paikkaa koska kaikki ovat niin ihania. Mallorca olisi näistä vaihtoehdoista helpoin, mutta mitä sitten ajattelimme tehdä siellä, sitä en oikein tiedä, kun en ole koskaan siellä käynyt.

auringonallaP3080104auringonallaP3050005P3073140

Toisaalta haaveilen, että ensi syksynä karkaamme pimeän ajan kynnyksellä hetkeksi jonnekin kauas pois. Johonkin, missä illan aktiviteetit koostuvat hyvästä (katu)ruuasta ja auringonlaskun seuraamisesta. Että päivällä voi lepäillä uima-altaalla tai rannalla, tai vaikka vain ottaa päiväunia kivalla hotellilla. Miten minulla on sellainen fiilis, että tulen eniten tarvitsemaan juuri sitä? Thaimaa voisi olla potentiaalinen vaihtoehto. Isommissa turistikohteissa on myös tasokkaat sairaalat, jos vauvalle sattuisi jotain. Sitäkin pitää jatkossa osata ajatella. Mutta onko Thaimaassa liian kuuma?

makujakotoaP3190030auringonallaIMG_6434auringonallaP3240120auringonallaIMG_6323

Jos lämpöä haluaa, mutta myös kaupunkielämää, tulee mieleeni ensimmäisenä Hongkong. Voisimme saada samassa paketissa länsimaalaista helppoutta ja aasialaista eksotiikkaa, hyviä ruokapaikkoja ja halutessamme vaikka pienen pätkän rantalomaa. Meillä ei olisi mitään tarvetta kiertää nähtävyyksiä, joten voisimme keskittyä pelkkään lomailuun. Toisaalta Hongkongissa on paikoittain ruuhkaista ja hotellihuoneet ovat välillä todella pieniä, tai sitten kalliita. Eikä taksikyyti lentokentältä hotellille ole kovin turvallisen tuntuinen vaihtoehto, kun taas junassa kaiken tavaran raahaaminen saisi takuuvarmasti hien otsalle, kun yksi yhteinen matkalaukkukin on saanut sen aikaiseksi.

DSC_3609PC260002

Olisiko järkevää pysytellä Euroopassa? Ehkä viikon lomamatka Kreikassa? Osaisimmeko olla viikon paikoillaan jossakin rauhallisessa paikassa? En tiedä. Ehkä ensimmäinen ajatuksemme ”testimatkasta” Berliiniin on kuitenkin se kaikkein potentiaalisin vaihtoehto: lyhyet lennot, edullinen hintataso, tuttu ja mielenkiintoinen kaupunki, lapsiystävällinen ilmapiiri, hyvää ruokaa, mahdollisesti ihan hyvä sää… Onko Berliini ihan täydellinen paikka lapsiperheille?

auringonallaP6250084auringonallaP6260149auringonallaP6240020

Nyt saa kertoa vinkkejä! Minne sinä olet matkustanut pienten lasten/vauvojen kanssa? Kaikki tämä pohtiminen on tietenkin tässä vaiheessa turhaa, kun vauva ei ole vielä edes putkahtanut tähän maailmaan, mutta ainahan sitä saa haaveilla. Ja näin äitiysloman alussa siihen tuntuu olevan aikaakin.

8 vastausta artikkeliin “Äitiysloman ensimmäinen päivä, askel kohti uutta (reissu)elämää

 1. Help – minulla ei näin keski-ikäisenä ja lapsettomana ole valitettavasti mitään vinkkejä vauvan kanssa matkusteluun….mutta halusin vain toivottaa ihanaa äippälomaa 🙂

  1. Voi kiitos Zella! Mehän ollaan sitten samalla viivalla, kun mullakaan ei ole (vielä) mitään hajua vauvan kanssa matkustamisesta 🙂

 2. Onnea tulevasta perheenlisäyksestä!
  Nuo kohteet, joita luettelit, on osittain itselle tuttuja.
  Niistä valitsisin itse vauvan kanssa esim Floridan. Erittäin helppo ja turvallinen kohde vauvan kanssa. Sielläkin kohteita on vaikka kuinka paljon, joissa olettekin monessa käväisseet.
  Mallorca kuulosti myös ”lähikohteista” kivalta. Sekin on helppo kohde vauvan kanssa. Lapsia rakastetaan siellä jne. Näistä molemmissa myös ilmasto sopiva vauvan kanssa lomailuun. Florida on hyvä marraskuussa, jolloin hurrikaanikausi on ohi. Suomessa synkimmät kelit ja Floridassa sopivat kelit!
  Kreikassakin ollaan lomailtu pienten kanssa. Tuttu ja turvallinen maa!

  1. Voi kiitos! Ja kiitos myös kommentista! Meillä on aina Floridassa ollut sellainen tunne, että sinne olisi helppo mennä myös lapsen kanssa. Eikä olla edes yleisesti mietitty aihetta, se on vaan tullut siellä mieleen. Meidän loma-aika olisi todennäköisesti lokakuun alkupuolella, joten ikävästi se taitaa olla vielä hieman epävakaata noiden hurrikaanien suhteen. Mut onneksi sinne voi lähteä myös sitten myöhemmin, vaikka hiihtolomalla 🙂 Muutoin marraskuu olisi juuri ihanteellinen aika matkustaa pois täältä pimeydestä! Mallorcalle olisi suorat lennot, joten se helpottaisi aika paljon. Ja olen aina halunnut käydä siellä, ainakin Palmassa ja jossain kivassa rantapaikassa, missä olisi ihanan turkoosia vettä (Alcudia tms). Kreikka olisi varmasti kans hyvä vaihtoehto, paitsi keskikesällä, kun siellä on älyttömän kuuma! Syksyllä varmasti oikein passeli 🙂

   1. Me olimme viime syyskuun puolivälistä eteen päin melkein kaksi viikkoa juuri Alcudiassa. Varattiin itse Norwegianin halvat lennot ja suoraan hotellin sivuilta sama hotelli, mitä Tjäreborg myös käyttää, mutta PALJON halvemmalla. Hotelli Sea Club oli niin kiva, että kaikki haluaisivat sinne uudelleen. Mahtava henkilökunta ja huippu ruoka. Hyvät ilmat jatkui meidän lähdettyä, joten lokakuussakin riittää lämpöä ja aurinkoa. Vuokrattiin auto ja jopa Palmassa oli helppo ajaa navigaattorin kanssa. Alcudian rannalla pisti silmään, kuinka hyvä siellä oli liikkua vaikka pyörätuolilla. Eli siis myös lastenrattailla!
    Me mennään varmasti vielä joskus uudestaan Mallorcalle!

   2. Mulla on kans tapana vilkuilla mitä hotelleja matkanjärjestäjät ovat kelpuuttaneet ja tehdä sitten varaus suoraan itse. Joskus ainakin on ihan hyvä kriteeri, jos ei oikein muuten ole käsitystä juuri sen paikan majoituksista 🙂 Ja tuo on kans hyvä vinkki, että kaikki sellaiset kohteet, missä pääsee pyörätuolilla, pääsee myös erittäin hyvin liikkumaan rattailla. Sitäkin ollaan mietitty, ettei paikka saa olla liian mäkinen, mieluiten mahdollisimman tasainen juuri tuon liikkumisen takia 🙂 Mutta laitetaanpa Mallorca oikeasti harkintaan, kiitos vinkeistä!

 3. Ihanaa alkanutta äippälomaa koko meidän perheeltä 🙂 Niin kuin tiedät, meillä lapset ovat aina reissanneet mukanamme, ihmeen hyvin on sujunut vaikka pieniä jännitys momentteja on välillä ollutkin. Ensimmäiset reissumme lasten ollessa pieniä suuntautuivat Kanarian Fuerteventuralle ja Kreikan Thassokselle. Kummassakin meillä oli auto osan matkaa vuokralla ja todellakin suosittelen auton vuokrausta pienen vauvan ollessa mukana. Tarvittaessa autossa saa vaihdettua vaipat ja vauvan syötettyä 🙂 helppo myös autolla liikkua ja näkee aina paikasta enemmän. Huomenna taas suuntaamme koko perhe 10 päiväksi Gran Canarialle, vuokra-autokin on varattu koko ajalle. Hah 😀 aikoinamme vannoimme ettemme tule koskaan menemään Kanarian saarille, ei ikinä ja kuinkas kävikään….Gran Canaria on kuin toinen koti meille. Gran Canarian jälkeen odotellaan helmikuun reissuamme Dominikaaniseen Tasavaltaan. Ihania ja rentouttavia vauvan odotus päiviä 🙂

  1. Voi kiitos Minna! Auto tuntuu kyllä meistäkin tosi kätevälle, tuo jotenkin myös sellaista turvaa jos pitää päästä jonnekin sisätiloihin, vaikkapa sitten sitä vaippaa vaihtamaan 🙂 Ja mikäs Kanariassa, mä katselinkin jo tässä varmuuden vuoksi että mitä lentoja Oulusta lähtisi Kanarialle keväällä, jos vaikka napataankin äkkilähtö. Tosin olivat tässä vaiheessa aika superkalliita, joten jätimme ajatuksen sen vuoksi kokonaan pois. Kanariansaarilla on kyllä upeaa ja erikoista luontoa, joten minua ihan oikeasti kiinnostaisi matkustaa sinne joskus. Viimeksi olen ollut siellä työmatkalla 10 vuotta sitten ja Antti ei ole käynyt ollenkaan.

   Ihanaa matkaa teille ja toivotaan säiden suosivan! Ilmeisesti Gran Canarialla on nyt ollut tosi lämpöinen syksy 🙂 Ja DomRep, siitä kuulinkin N:ltä jo aikaisemmin, tosi kiva! Sinne haluaisin uudelleen, voisi vaikka lähteä pienen lapsenkin kanssa, niin ihanat biitsit ja kaikkea 🙂

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: