Taisin löytää uuden lempikaupungin Euroopasta!

Kesä(loma) on ihan parasta aikaa, eikä sitä aina raaskisi käyttää kokonaan reissaamiseen ulkomailla. Siksipä tänä vuonna tehtiin sama ratkaisu kuin viimeksi: lyhyehkö kaupunkiloma Euroopassa, loput lomapäivät kotona. Kieltämättä kyse oli myös budjetista, vaikka toisaalta otimme pienen irtioton jo ennen varsinaista lomaa käväisemällä Lontoossa (lisää postauksia tulossa!), joten se taas siitä säästämisestä. Lisäksi klikkailimme juhannuksena ostoskoriin Rooman lennot, joten käytännössä teemme siis kesä-syyskuussa yhden pitkän reissun sijasta kolme lyhyempää lomaa.

Ja tämä keskimmäinen loma oli siis Amsterdamissa, vuosien haaveilun jälkeen. Meidän piti lähteä Amsterdamiin pikkusiskojen kanssa jo kymmenisen vuotta sitten, lennot ja majoituskin oli jo katsottuna, mutta sitten jollekin tuli jotain estettä, seuraavalla kerralla toiselle ja lopulta oli tunnustettava, että koko homma taisi jäädä. Kunnes sitten juuri nyt tuli sopiva sauma kyseiselle kaupungille, eikä Transavian aloittamat halpalennot ainakaan haitanneet matkakohteen valintaa (tosin en usko, että matkustan kyseisellä lentoyhtiöllä enää uudelleen, mikäli Norski on saman hintainen).

Vastasiko Amsterdam haaveisiini? Hassua kyllä, minulla ei ollut kaupungista kovin paljoa mitään tietoa, eikä lopulta mitään erityisiä odotuksiakaan. Paitsi ne kaikki kauniit kuvat, joita olen nähnyt blogeissa ja Instagramissa. Olin myös ostanut eräänlaisen kahvila- ja ravintolaoppaan, jonka suosituksia merkkailin Googlen tähtikarttaani, vaikka lopulta emme tainneet vierailla niistä juuri missään.

Millainen Amsterdam sitten oli? Tässä ainakin muutama asia, mistä tykkäsin:

P7113652auringonallaP7110907

Pyöräily. Vaikka metro, ratikka ja bussit kulkevat, on kaupunki kätevin ottaa haltuun pyöräillen. Kanaalien varsia pitkin on helppo suunnistaa ja perinteisellä mummopyörällä huristelu on ihan ehdoton kokemus.

auringonallaP7120939

Sillat. Kanaalien yli vievät, polkupyöriä täynnä olevat pienet sillat ovat kliseistä Amsterdamia, mutta ah, niin viehättäviä!

auringonallaP7131006

Jordaan. Ihastuin Jordaanin alueeseen ehkä eniten. Kauniita katuja kanaaleineen, ei liikaa ruuhkaa, kivoja ravintoloita, kuppiloita, levykauppoja… Seuraavaksi saattaisin majoittua täällä.

IMG_3513

Persoonalliset majoitukset. Vaikka Amsterdamin hotellihinnat ovat pilvissä, on tarjolla myös kivan persoonallisia vaihtoehtoja. Majoituimme itse Generator-hostellissa, joka sijaitsee Ooster Parkin laidalla vanhassa eläinlääketieteellisessä yliopistorakennuksessa. Meillä oli kahden hengen huone omine kylppäreineen ja lattiasta kattoon yltävine ikkunoineen ja saimme nukkua yömme varsin rauhassa. Itse hostellilla oli hauskoja baareja ja ravintoloita, mm. entiseen auditorioon tehty baari.

IMG_3491

De Pijp. Toinen suosikkialueeni oli De Pijp, jonka vieressä hostellimme sijaitsi. Viihtyisiä katuja, paljon ravintoloita terasseineen ja jotenkin Berliini-henkistä, rentoa tunnelmaa.

auringonallaP7110919auringonallaP7120958auringonallaP7110929

Ruoka. Amsterdamissa on lukemattomia vaihtoehtoja ruokailun suhteen, ja yllättäen me olimme melko aasialaisella linjalla. Paikallisista ruuista söimme tottakai ranskalaiset majoneesilla ja muilla härpäkkeillä, sekä baariruokana bitterballenit. Yksi hyvä vaihtoehto on Foodhallen, josta saa vaikka mitä katuruokaa (ei tosin halvin mahdollinen).

auringonallaP7120953

Kahvilat. Koska Amsterdamin kadut ovat valtaosin viehättäviä ja kujamaisia (keskustassa), ovat katukahvilat ja niissä istuskelu yksi loma-aktiviteetti. Winkel 43:n omenapiirakka on maistamisen arvoista!

auringonallaP7110912

Mielenkiintoiset pikkukaupat. Emme lähteneet Amsterdamiin ostoksille, mutta kun Antti pujahti levykauppaan, oli minun pakko mennä kuluttamaan aikaa johonkin. Tielleni osuivat It’s a Present ja Things I like, Things I love ja pakkohan siinä oli jotain pientä hankkia repun ainoaan tyhjään koloon. Myöhemmin kävin myös vihersisustamiseen keskittyvässä Wilderniksessä ja sieltäkin oli pakko ostaa jotain pientä.

auringonallaP7120949

Kukat. Huokailin lähes joka hetki niiden pitkien kukkien perään, joita kasvoi lähes jokaisen talon edustalla. Erityisen kauniita ne olivat sateen jälkeen. Muutenkin kaikki kadut olivat niin idyllisiä, kun asukkailla oli vaikka millaisia, yleensä melko pieniäkin istutuksia, jotka olivat kuitenkin sopivan rentoja ja repsottavia.

auringonallaIMG_1250

Talot. Kaikki ihan vinksallaan, vanhoja ja hurmaavia.

auringonallaP7110934auringonallaP7120982auringonallaP7120998

Kanaalit. Tämä on aika itsestäänselvä juttu, mutta kyllä kanaalit tuovat aina viehättävää tunnelmaa. Erityisesti iltavalaistuksessa!

Mitkä on sun lempialueita tai -juttuja Amsterdamissa? Olen ihan varma, ettei tämä reissu jäänyt meillä ainoaksi. Voisin lähteä hengaamaan Amsterdamiin milloin tahansa!

7 vastausta artikkeliin “Taisin löytää uuden lempikaupungin Euroopasta!

  1. Mää jätin tänä kesänä kotimatkalla Amsterdamin ihan vartavasten väliin, sillä jotenkin ajattelin, että päivän piipahdus ois vaan saanut aikaan pahan mielen. (kun toki olisin halunnut nähdä kaiken ja sitten se olis ollut sellasta suorittamista) Mutta kauniille näyttää ja nyt kun välille tuli sopivaa lentokilpailuakin eiköhän tuonne toivottavasti pääse piakkoin pyörähtämään.

    1. Ihan hyvän ratkaisun teit! Mietin itsekin, että jos olisin kovin lyhyellä pysähdyksellä, pyörisin varmasti pääasiassa siellä missä muutkin (lukuisat) turistit ja silloin en ehkä olisi niin ihastunut kaupunkiin. Nyt pidin erityisesti vähän syrjemmistä, hiljaisista, ns. tavallisista kaduista, joihin ei ehkä ihan ensimmäisenä olisi tullut lähdettyä. Lennot sai kyllä edullisesti!

    1. Kiitos Sofia! Minulla oli välillä ylimääräistä aikaa keskittyä vain kuvaamiseen, kun Antti oli levykaupoissa 🙂 Ja Amsterdam oli kyllä oikein onnistunut valinta kesälomakohteeksi. Seuraavaksi haluaisin mennä sinne ehkä syksyaikaan!

  2. Amsterdam on kyllä aika ihana:) Asuin siellä jonkin aikaa 2000-luvun alussa, sillä eksäni asui siellä silloin,ja oli tarkoitus muuttaakin sinne kokonaan,mutta sitten lähdimmekin eteläiseen ja pohjoiseen Amerikkaan. Sen jälkeen olen käytyt siellä muutaman kerran sen jälkeenkin,viimeksi kun Suomeen lentojen välissä oli lähes koko päivä,ja junalla pääsi niin helposti keskustaan.

    1. Voi, onnellinen olet asunut Amsterdamissa(kin)! Sinulla on kyllä monia, mielenkiintoisia kotihuudeja 🙂 Ja varmasti kiva pistäytyä vaikka nopeastikin! Missä muuten käyt Amsterdamissa, jos on vain hetki aikaa? 🙂

Kommentoi