Budjettimatkailua ja miten kartuttaa matkakassaa

Lokakuun Instagram Travel Thursdaylla ei ole erityistä teemaa, ja koska en ole ihan lähiaikoina käynyt missään reissussa, niin ajattelin ottaa aiheeksi rahan. Voin heti alkuun todeta, että otsikon ”budjettimatkailua” ei tarkoita tässä sanan varsinaista merkitystä, sillä tavoitteenamme ei ole elää matkoilla niin edullisesti kuin mahdollista. Mutta kyllä meillä ehdottomasti on budjetti, ja usein saamme tehdä kovasti hommia, että siitä budjetista saadaan puristettua irti laadukkain mahdollinen. Jokaista reissua varten vietämme lukemattomia tunteja netissä etsien tarjouksia ja monesti hintakyttäily vaatii samojen sivustojen päivittämistä viikkokaupalla (ja lukemattomia viinilasillisia). Tämä on varmasti tuttua kaikille matkustamisesta kiinnostuneille.

Tilanne oli juuri tällainen tänä syksynä. Varasimme kevään ja kesän aikana yhteensä kolmet kaukolennot, koska 300e:n tarjouksia New Yorkiin, Hong Kongiin ja Floridaan ei vaan voinut ohittaa. Kun lennot maksoivat noin vähän, jäi hotellibudjettiin enemmän rahaa. Tai ylipäätään voimme tehdä kolme kaukomatkaa noin lyhyellä aikavälillä. Onneksi olimme säästäneet vuosilomia talven varalle, niin saamme vielä lomailla menettämättä muruakaan palkasta.

lokakuuigtt3

New Yorkin -lomalla budjetti tarkoittaa meille sitä, että majoitus etsitään Brooklynistä tai Queensista, ja ehkä vain yksi yö vietetään kalliimmalla Manhattanilla. Tämä sopii meille paremmin kuin hyvin, sillä haluaisimme viettää osan lomasta joka tapauksessa Manhattanin ulkopuolella. Taksiin emme tärvää rahaa koskaan, vaan viikon metrolippu ja omat jalat riittävät hyvin. Rahaa käytetään lähinnä ruokailuun ja silloinkin suosimme edullisempia vaihtoehtoja. Ja olemme nauttineet kaikista lomistamme täysillä, ilman fiilistä, että meiltä puuttuisi jotain.

Aasian suunnalla meininki on toinen, sillä hintatasokin on ihan eri. Koska suhteessa pienemmällä rahalla saa enemmän laatua, panostamme hotellin tasoon valikoiden: emme koskaan varaa mitään luksusta, mutta ihan tavallisia 4-5 tähden hotelleja, joiden todellinen taso voi olla mitä tahansa. Halvallakin pääsisi, mutta ehkä olen itse nähnyt sen varsinaisen budjettimatkailun jo opiskelijana. Tosin ruokailun suhteen eletään hyvin pienellä rahalla, onhan Aasiassa maailman parhaat katukeittiöt. Sen sijaan yhdestä drinkistä rooftop-baarissa voimme maksaa suomalaisittainkin isohkon summan, jos kokemus tai näkymä on sen arvoinen.

lokakuuigtt1

Tärkeintä budjettitietoisissa matkoissa on ajankohdan valinta: matkusta alhaisen sesongin aikana ja/tai tee varaukset ajoissa. Meillä kävi Floridan suhteen pieni ajatusvirhe, sillä vaikka matkustamme suomalaisittain sesonkiaikaan, hiihtolomalla, saimme lennot halvalla. Hotellihintoja tutkiessa ihmettelin kuitenkin suhteellisen korkeita hintoja, kunnes tajusin, että tuo kyseinen aika on myös Jenkeissä spring break -aikaa. Nice! Odotan kauhulla. Onneksi ehdimme vielä valikoimaan tarkasti, mihin menemme. Ja onneksi olemme koko reissun tien päällä, joten käytännössä elämme lähinnä motellielämää, mikä on hinta-laatusuhteeltaan hyvä valinta.

lokakuuigtt5

Vielä niitä matkakassan kartuttamisvinkkejä. Näissä ei ole kyllä mitään uutta, mutta listataan nyt kuitenkin:

 • Siirrä jokaisesta palkasta joku tietty summa matkatilille.
 • Jos kuukauden budjetista jää käyttämättä jotain, siirrä sekin matkatilille.
 • Ruoka on sellainen asia, johon menee helposti paljon rahaa ja vähemmälläkin pärjäisi. Esim. kasvisruuat ja pakastimen/kaappien tyhjennys näkyy heti budjetissa positiivisesti. Toinen on ostoslistojen laatiminen ja pidättäytyminen niissä.
 • Myy kaikki ylimääräinen roina, mielellään jossain nettipalstalla, mistä ei mene kuluja. Laita rahat suoraan matkakassaan.
 • Älä käy ulkona syömässä tai suosi lounasaikaa, jolloin on selvästi edullisempaa.

lokakuuigtt4

 • Tee brunsseja ja parempia aamupaloja ym. kotona, saat piristystä arkeen, mutta et köyhdy kovin paljoa.

lokakuuigtt2

 • Älä osta mitään, ennen kuin on välitön tarve.
 • Osta tavaroita/huonekaluja käytettynä ja maksa murto-osa alkuperäisestä hinnasta.
 • Tee jotain pientä sivutyötä ja motivoi itsesi sillä, että käytät kaikki ne ylimääräiset rahat johonkin kivaan reissuun.

Tällä tyylillä meillä on menty koko syksy. Jätettiin hääpäivän juhlinnatkin välistä, kun haluttiin säästää tulevia reissuja varten. Joskus kuulee sanottavan, että ei pitäisi elää vain lomamatkoja varten, vaan arjen pitäisi olla miellyttävämpää. Harvoin asia on kuitenkaan noin mustavalkoinen, ja tokihan aina voi hypätä myös toiseen kelkkaan, jos jatkuva säästäminen alkaa puuduttaa. Mutta varmaan kaikki intohimoiset reissaajat tunnistaa tämän, että valintoja pitää tehdä.

Instagram Travel Thursday on aina joka kuukauden ensimmäisenä torstaina vietettävä blogitempaus, johon kuka tahansa voi osallistua. Tempauksen tarkoituksena on vahvistaa Instagramia matkainspiraation ja -tiedon levittämiskanavana, ja tuoda esille Instagramin matkailueksperttejä. IGTT jatkui vuonna 2016 uusien hostien kera: TravelloverRimma+Laura ja Muru Mou.

20 vastausta artikkeliin “Budjettimatkailua ja miten kartuttaa matkakassaa

 1. Näinhän se on, että valintoja pitää minunkin tehdä, että pystyy matkustamaan 🙂 Onneksi en ole mikään suuri törsääjä ja shoppailija, joten siinä mielessä menojen karsiminen on helppoa. Ja reissussa kelpaa keskitason hotelli (yksin reissatessa jopa hostelli), joten majoituskustannukset pysyy usein kohtuullisina. Jos ei sitten käy noin, että kohteessa onkin joku spring breakin kaltainen tapahtuma tai pyhät, jotka nostaa majoitusten hinnat pilviin. Auts!

  1. Majoituskustannukset tuntuu olevan yleensä isompi erä kuin lennot, joten hotellivalinnalla voi kyllä vaikuttaa tosi paljon kokonaishintaan 🙂 Mä en ole majoittunut hostellissa sitten opiskeluaikojen (eli lähes kymmeneen vuoteen), mutta toisaalta joskus hostellit saattavat olla ihan saman hintaisia kuin edullisemmat hotellit tai vaikka majatalot. Nyt kun katselin Florida Keysin majoitushintoja, niin hostelliyötkin taisi olla alkaen 150e 😀

 2. Tosi hyvä postaus! Meillä on nyt myös meneillään armoton säästökuuri kun on ollut rahat tosi tiukassa viimeaikoina. Oma pro-tip on ollut siirtää n. 100€ matkatilille jokaisesta palkasta ja ostaa myös palkkapäivänä 100€:n lahjakortti Lidliin ja parinkympin K-kauppaan. Tilille jäävän rahan voi käyttää mihin haluan jos sitä edes laskujen ja vuokran jälkeen jää paljon yhtään. Ei tarvitse miettiä riittävätkö rahat ruokaan, koska lahjakortilla ei oikein muuta saakaan 🙂

  1. Kiitos Maarit! Hyvä idea tuo lahjakortin ostaminen, siitä ei voikaan sitten livetä samalla tavalla budjetin yli kuin pankkikortilla ostettaessa. Vaikka päättäisi etukäteen kuukauden ruokabudjetin, niin loppujen lopuksi sitä ei tule edes seurattua niin tarkasti, kuin lahjakortilla näkisi suoraan, että riittääkö ennakoitu summa ruokiin.

 3. Muutamia vuosia sitten itse kävin esim. kampaajalla hiukan ahkerammin, mutta nykyään ne rahat menee matkakassaan. Yllättävästi siinäkin säästää, kun ei värjää hiuksia ja malli on sellainen ettei pidempikään kampaajatauko haittaa. Valintojahan elämä on joten toiset valitsee matkailun ja toiset jotain muuta.

  1. Kampaajalle saa kyllä menemään rahaa halutessaan, valintoja tosiaan 🙂 Mäkin olen venyttänyt kampaajakäyntiä nyt tavallista pidempään. Yleensä käyn silloin, kun olen lähdössä reissuun. Eli onneksi pääsen nyt lokakuussa, sekä reissuun että kampaajalle 🙂

 4. Mäkin ”sorruin” noihin edullisiin New Yorkin lentotarjouksiin, lähtö on parin päivän päästä ! Ei noita hintoja vaan voinut vastustaa 🙂 Kun kävin New Yorkissa ekaa kertaa, me yövyttiin kaupungissa vain yksi yö ennen kuin jatkettiin matkaa muihin osavaltioihin. Onnistuttiin löytämään tuoksi yöksi neljän tähden hotelli Grand Central Terminalin vierestä 150 eurolla. Kun hintaa jakamassa oli kolme ihmistä, niin se oli ihan naurettavan halpa! Mun yksi hyvin toimiva säästövinkki on se, että päättää jokaiselle viikolle ruokabudjetin ja nostaa sen summan käteisenä. Näin budjetista on hankala lipsua, kun rahan hupeneminen konkretisoituu. Lisäksi pikkuhilut voi nakata säästöpossuun ja säästöpossun täytettyä säästötilille.

  1. Jee, sä ootkin sitten ehkä jo nyt siellä perillä! Oli se kyllä niin hyvä tarjous (ja osui vielä meidän syyslomaviikkoon), että kannattaa ehdottomasti käyttää 🙂 Mekin ollaan saatu neljän tähden hotellit tuolla hintaa, mutta silloin oli tammikuu ja hinnat halvimmillaan. Nyt olen selannut hintoja keväästä lähtien, enkä ole bongannut yhtään hyvää tarjousta. Tuo käteisen nostaminen on kyllä hyvä keino säästää 🙂

 5. Elämä on valintoja täynnä ja varsinkin jos matkustaa haluaa, niin jotain muuta täytyy jättää sitten tekemättä tai ostamatta. Onneksi en ole mikään himoshoppailija, niin rahaa jää myös reissuihin. Matkoilta tosin innostun joskus ostelemaan vaatteita, mutta se sallittakoon, kun arjessa niin ei tule tehtyä.

  1. Mäkin ostan matkoilla usein vaatteita ja vaikkapa kosmetiikkaa, niin sitten ei kotona tarvitsekaan niin paljon ostella. Nytkin olen odotellut tätä Nykin reissua, että pääsen hankkimaan puolen vuoden ajalle tietyt meikit Sephorasta. Sitten pääsenkin taas maaliskuussa Floridaan täydentämään varastoja 😀

 6. Kiva postaus! Mä oon kanssa budjettitietoinen matkaaja ja ylipäätäänkin säästäväinen ihan arkielämässä, joten vinkit ovat tuttuja. Mutta kyllä näin vanhetessa huomaa, että välillä on laadusta valmis maksamaan ihan vähän enemmän, juuri majapaikoissa. Ennen mikä tahansa budjettiloukku kelpasi, mutta nykyään maksaa muutaman euron enemmän, jos majapaikka vaikuttaa siistiltä ja muutenkin kelvolliselta. Ennen maailmanympärimatkaa jätettiin kaikki humputtelu, ulkona syöminen, kotimaan matkat ym. välistä, että saatiin mahdollisimman paljon rahaa säästöön, joten nyt on ihan luksusta, kun välillä voi myös nauttia arjesta, eikä tarvi laskea joka penniä 🙂

  1. Kiitos Hanna! Ihan totta, kyllä ne eletyt vuodet näkyy siinä, että se ”mahdollisimman edullinen mahdollisimman hyvältä paikalta” on vaihtunut vähän tarkempaan syyniin, erityisesti aamupalan osalta. Ennen en edes halunnut mitään aamupalaa. Kyllähän arjestakin pitää yrittää nauttia ja monesti suunnittelu ja vaivannäkö säästää jo ihan hyvin rahaa, vaikka sitten tekisi jotain kivaakin välillä. Eilen käytiin leffassa vanhenevilla Finnairin plussapisteillä 🙂

 7. Kolme kaukomatkaa, ihanaa. 😀 Mä pystyin pidättäytymään yhdessä, mutta siis joka kerta kun tulee edulliset lennot Nyciin tai Losiin ottaa sydämestä. Nyt kuitenkin päätin, että Havaijin reissun jälkeen säästän vähän aikaa ja sitten vasta harkitaan seuraavaa matkaa. Mä oon niin huono minkään budjetin kanssa, koska mulla ei ikinä reissulla ole budjettia ja sit kärsin siitä myöhemmin 😀

 8. Kolme kaukomatkaa talveen kuullostaa jo melkein kadehdittavalta … mutta sitten heti kun lähdin meidän reissuja laskeskelemaan, niin jos syyskuu lasketaan talveksi ja Kanada kaukomatkaksi, niin siinä on heti yksi. Intian valtameren risteily marraskuussa toinen ja kyllä kevättalveenkin vielä jotain keksitään. Eli kateus pois – ja ihania reissuja teille! Hyvin suunniteltu, niin lentotarjousten hyödyntämisen kuin lomapäivien suhteen.

 9. Mainioita vinkkejä Heidi, voin kyllä allekirjoittaa niistä jokaisen. Budjettimatkailijoille ei kyllä todellakaan jää mistään paitsi, jos osaa käyttää budjetin järkevästi ja jakaa sen fiksusti.

  Huippua, että saitte napattua noin monet tarjouslennot! Se on aina loistava suoritus. Ihanaa, että halpoja kaukolentoja näkyy nykyisin vähän väliä, niin ei oo jokaisen tarjouksen kohdalla enää niin valtava paniikki. 😀

  1. Niinpä, on kyllä todella huippua, että viime aikoina on ollut paljon hyviä tarjouksia 🙂 Ja ensimmäisten kohdalla (Hongkong) oli juurikin sellainen paniikki, että nyt tai ei koskaan! Taisi niitä joululentoja tulla tarjoukseen myöhemminkin 😀

 10. Ai vitsit, mitä lentotarjouksia! Ihanaa, että olette voineet hyödyntää tuollaisia!
  Ennen ostin aika paljon vaatteita ja pukeuduin hyvin, mutta kun matkatahti kiihtyi noin viidestä suunnilleen kymmeneen vuodessa, on rouvan ulkoinen habitus se, joka eniten on kärsinyt. 🙂 Kirjoitin pari budjettipostausta Nycistä viime talvena. Vahvan dollarin vuoksi oleminen oli ihan hirveän kallista. Aasian katukeittiöt ovat jääneet minulle edelleen vieraiksi. Olen niin herkkävatsainen, että on oltava tarkkana, missä syön. Liian monta lomapäivää on mennyt sairastellessa. Tämä harmittaa ihan vietävästi.

  1. Niinpä, kerrankin tarjoukset on osuneet meille täysin, vieläpä kaikki koulujen loma-aikaan, joten ehkä harvinaista luksusta! Ärsyttää kyllä vahva dollari, hinnat on käytännössä samat dollareissa ja euroissa. 4-5 vuotta sitten tilanne oli ihan eri! Harmi että sulla on huonoja kokemuksia katukeittiöistä, mulla taas ei ole tullut niistä koskaan mitään, vaikka olen kyllä sairastunut sitten muusta ruuasta (viimeksi retkijärjestäjän eväistä). Reissussa sairastamisessa menee kyllä raha ja loma täysin hukkaan!

 11. Mahtava postaus tämä! Olen kyllä samoilla linjoilla ja melkoista pennin venytystä on välillä harrastettu, jotta päästään reissuun 😀 Nyt on taas haaveissa joku pidempi matka, jota varten on alettu jo säätämään ja mekin mennään aina tien päällä pienellä budjetilla, vaikka teltassa tai autossa nukkuen, kunhan pääsee matkaan ^_^

  1. Kiitos Rimma! Varsinkin aikaisemmin matkojen määrä korvasi mennen tullen laadun, mutta viime aikoina olen pohtinut sitäkin, pitäisikö matkustaa hieman vähemmän, jotta sitten olisi varaa panostaa laatuun. Noh, säästämistä se vaatii joka tapauksessa 🙂

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: