Filippiiniläinen ruoka – jotain poikkeavaa Aasiassa

Aasiaan matkustettaessa ruoka on yleensä monelle yksi tärkeimmistä jutuista. Kyllä, kaksi peräkkäistä postausta voi aloittaa samalla lauseella. Edellinen, eli Hongkong, on hyvä esimerkki siitä, että maistuvaa ruokaa löytyy – ja monipuolisesti. Filippiinit taas, noh, ei ehkä niinkään.

Ruokapettymystäni oli onneksi pehmentänyt ennakkoon muutama filippiiniläisestä ruuasta kertova juttu. Minulla oli siis etukäteen tiedossa, että yleisesti aasialaisesta ruuasta poiketen filippiiniläinen ruoka ei ole mausteista, vaan käytössä on lähinnä suola ja pippuri. Ok, eli ei siis välttämättä omaan makuuni olevaa ruokaa.

Tässä vaiheessa elättelin kuitenkin toiveita ihanasta Aasialle tyypillisestä aamupalasta tuoreine hedelmineen. Mutta ei, joko hotellimme oli aivan kurja (se saattoi olla sitäkin) tai sitten perinteisiin kuuluu syödä korkeintaan säilykecocktailia.

IMG_0177

Joka tapauksessa menimme ensimmäiselle aamupalalle varsinkin avoimin mielin ja lastasimme lautaselle paikallisia lämpimiä ruokia, joiden lisäksi tarjolla ei ollutkaan juuri muuta kuin paahtoleipää, pannukakkuja, muroja ja munia. Ensipuraistulta kastikkeet ja nuudelit maistuivat lähinnä vain mauttomilta, mutta jossain vaiheessa aloin miettimään mitä ihmeellistä lihaa kastikkeessa oikein oli. Eikä se lihaa ollutkaan, vaan ihraa. Yaks. Possunihrakastike, käsittääkseni yksi Filippiinien kansallisruuista, ei ollut makuuni sitten yhtään. Emme luovuttaneet ihan heti ensimmäisenä aamuna ja söimme myöhemmin ihan ok:n makuista kanaa, mutta taaskin kokemus oli korkeintaankin vain laimea.

FilippiinitDSC_7170
P4070312
FilippiinitDSC_7192

Varsinaisilla ruokailuilla päätimme jättää paikalliset perinneruuat sikseen ja valitsimme suosiolla muita Aasian keittiöitä (thaimaalaista, intialaista) ja söimme rantabaarissa hampurilaiset. Kokeilimme myös Chatime-ketjun pikaruokaa, joka maistui ainakin rantapiknikillämme, eikä vähiten ihanien viileiden jääteiden myötä. Muutenkin parhaimmat paikalliset ruokakokemukset liittyivät tuoreista hedelmistä tehtyihin juomiin sekä ihaniin mangopehmiksiin, nam!

IMG_0182
IMG_0183
_c_matka_
FilippiinitP4080389
IMG_0181

Kirjoitin tästä samasta aiheesta ruokablogini puolella ja sain vastineeksi kommentin, jonka kirjoittaja oli löytänyt hyvääkin paikallista ruokaa Filippiineiltä. Omien vähäisten kokemuksieni sekä lukemani perusteella en kuitenkaan matkustaisi Filippiineille ruuan perässä, ainakaan, jos on mieltynyt mausteisiin ja raikkaisiin/tuoreisiin makuihin. Filippiineiltä saa ihan varmasti hyvääkin ruokaa (eikä Boracay ole mikään läpileikkaus siitä, eikä varsinkaan hotellin aamupala), mutta se varmasti vaatii hieman enemmän vaivannäköä, kun mihin on vaikkapa Thaimaassa tottunut, puhumattakaan Aasian metropoleista, joissa on tyrkyllä lähes pelkästään hyvää ruokaa joka kulmalla. Jotain ruokakulttuurista kertonee myös se, että kansainväliset pikaruokaketjut olivat varsin tiheään edustettuina.

FilippiinitDSC_7265
FilippiinitIMG_1900
DSC_7285
IMG_0185
FilippiinitDSC_7273

Jos olet matkustanut Filippiineillä ja tykästynyt johonkin ruokalajiin erityisesti, niin vinkkaa ihmeessä. Uskon, että matkustan maahan vielä uudemmankin kerran ja otan kaikki suositukset testiin!

4 vastausta artikkeliin “Filippiiniläinen ruoka – jotain poikkeavaa Aasiassa

  1. Omat kokemukseni filippiiniläisestä ruoasta perustuu yhteen Cebun reissuun sekä filippiiniläisen ystäväni kokkailuihi. Ystäväni on varsin taitava kokki, joten hänen valmistamansa ruoat ja leivonnaiset ovat suussasulavia, joskin aika tuhteja. Ja Cebun perusteella mielestäni tuhti on juuri se sana, jota muutenkin käyttäisin monesta filpparien ruoasta. Mutta minun kieleni veivät kokonaan aivan mahtavat kalaruoat; raa’asta kalasta tehty fish kinilaw sekä grillattu marliini, vau. Lisäksi myös nauttimamme spritellä ja mausteliemellä marinoitu, grillattu possu oli aivan mahtavaa. Hedelmiä nautittiin myös, erityisesti niitä maailman parhaita mangoja. Mutta salaatit ja kasvikset…niitä taitaa olla turha Filippiineiltä etsiä (muuten kuin voisulassa paistettuna)…

    Ruokakokemuksia puolentoista vuoden takaa löytyy täältä: http://jalallakoreasti.blogspot.kr/2013/12/filippiinit-osa-2.html

    Toivottavasti ensi reissullasi löytyy jotain maistuvampaa!

    1. Kiitos Terhi hyvästä kommentistasi! Voi, olisipa kiva päästä joskus maistamaan filippiiniläisiä ruokia jonkun tutun kokin valmistamana. Juuri tuollaiset kalaruuat (varsinkin raaka kala!) kuulostaa herkullisille! Täytyy kyllä tunnustaa, ettei niitä edes vilkuiltu, kun ei pystyttäisi molemmat syömään kalaa allergian takia. Tai no eihän niitä paikallista ruokaa tarjoavia ravintoloita nyt ihan hulluna edes ollut, olisi ainakin pitänyt vähän enemmän etsiä 🙂 Eniten minua harmitti tuo aamupala, sillä olisin toivonut edes yhtä tuoretta hedelmää sinne, niitä kun olisi varmasti ollut tarjolla pilvin pimein! Onneksi niitä sai sitten itse ostettua 🙂 Mutta tosiaan, seuraavalla kerralla muistan tuon kinilawin! Kiitos vinkistä!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: