Euroopan 10 parasta

Sain Inkalta mielenkiintoisen haasteen esitellä kymmenen parasta kohdetta Euroopassa (alkuperäinen haaste on ilmeisesti Auringonkalastaja-blogista). Tehtävä on samalla ihana että kamala: Eurooppa on täynnä upeita paikkoja, mutta karsintaa on tehtävä ja toisaalta, olen ihan satavarma, että esimerkiksi Lissabon ja Istanbul olisivat mun ehdottomia lempikaupunkeja, mutta en ole vaan koskaan käynyt niissä. Samoin uskon, että Pariisi nousisi listalleni, jos olisin käynyt siellä aikuisiällä enkä teininä. Syksyinen Pariisi onkin toivelistallani. Lisäksi monet kohteet ovat sellaisia, että niiden muodostamat kokonaisuudet ovat tehneet reissusta todella hienon, mutta yksittäiset paikat ovat vain pieni osa viehätystä.

Sanottakoon vielä, että listalla on näemmä paljon Italiaa ja Espanjaa. Ja enemmänkin olisi voinut olla, joten se kertoo varmasti jotain näistä paikoista matkailumaina. Halusin listalle isojen kaupunkien lisäksi myös pienempiä paikkoja, vaikka niissä vietetyt ajat ovat usein vain tunteja päivien sijaan. Lisäksi olen ollut monessa paikassa varsinaisen sesongin ulkopuolella, joten tunnelma voi olla erilainen kuin pahimman ryysiksen aikaan. Monet todella kivat kaupungit jäivät myös listan ulkopuolelle, sillä yritin välttää sitä, että lista koostuisi tyyliin kymmenestä pääkaupungista.

10. Paxos, Kreikka

Teimme päiväretken Paxoksen saarelle Pargasta ja viehätyimme värikkäistä taloista, idyllisistä kujista ja herttaisista kalastajapapoista. Saaren pääsatama Gaios on varmasti muutamassa tunnissa nähty, mutta pysähtynyt tunnelma houkuttelee ympäriinsä ravaamisen sijaan istahtamaan paikalleen. Veikkaan, että Gaios on kesällä täynnä turisteja, mutta itse kävimme sesongin ulkopuolella ja saimme nauttia rauhasta ja rosoisista sivukaduista. Eräs paikallinen pappa pysäytti meidät sipulipussia kädessä heiluttaen ja piti meille pitkän puheen aiheesta, joka ei koskaan selvinnyt meille. Mutta ehkä se ei liittynyt niihin sipuleihin.
P5163689
P5163727
P5163764 (1)
P5163767
P5163772
P5163672

9. Antibes, Ranska

Toinen pikkupaikka heti perään! Työmatkallani Sofia Antipoliksessa hyppäsin paikallisbussiin ja hurautin alas rannikolle Antibesin pieneen viehättävään kaupunkiin. Harhailin kapeilla kujilla myöhäisen syysauringon lämmittäessä ja istahdin lopulta aukion laidalle viinilasilliselle ja tilasin klassisen croque monsieurin. Kaupungin kaduilla näkyi tässä vaiheessa vuotta enää vain paikallisia, joten tunsin oikeasti olevani ranskalaisessa pikkukaupungissa kaiken sen elämän keskellä.

Antibes

Antibes

8. Taormina, Italia

Sisilian olisi voinut laittaa tähän kokonaisuudessaan, mutta kohdistetaan nyt kuitenkin kaikki huomio Taorminan pikkukaupunkiin, joka sijaitsee jylhien kallioiden päällä korkalla merenrannalla. Ylöspäin kiipeämällä tulee vastaan Castelmolan kylä ja Taorminan pääaukiolta voi nähdä selkeällä säällä Etnan. Alhaalla on yksi Euroopan kauneimmiksi nimetyistä rannoista, Isola Bella. Itse kaupunki on pittoreski ja veikkaan, että aika monesta hotellista on yhtä upeat maisemat kuin meillä. Olimme taas liikenteessä ei-sesonkiaikaan, joten kaduilla raikui pääasiassa iloinen italialainen puhe ja ruoka oli hyvää ja edullista.

CIMG1019 Taormina CIMG1048 2 Taormina CIMG1119 CIMG1146 CIMG1281_2 CIMG1302 CIMG1315

7. Kotor, Montenegro

Kotorin keskiaikainen vanhakaupunki ja Kotorinlahden upeat maisemat ovat varmasti monen Montenegroon lähtevän matkailijan listalla. Mekin piipahdettiin pikkukaupungissa sen lisäksi, että ylitimme Kotorinlahden lautalla ainakin muutamaan otteeseen. Vihertävä meri ja harmaat vuoret tekevät maisemasta todella kauniin!

Kotor mntenegro (2) Kotor mntenegro (31) Kotor Kotor

6. Garda-järvi, Italia

En osaa sanoa yhtä yksittäistä paikkaa, joka olisi yli muiden, mutta Garda-järvi kokonaisuudessaan on upea maisemiltaan ja sen ympärillä olevat kylät ja pikkukaupungit hurmaavat viehättävillä kaduillaan. Kävimme itse Sirmionessa, Limonessa, Rivassa ja Malcesinessä. Sirmionessa parasta oli se, että järvi näytti ihan vaaleansiniselle ja unenomaiselle, kun taas Rivan päässä järveä vesi oli tummanvihreää ja sitä vasten eriväriset rakennukset oikein hehkuivat.

Sirimione
P7083412
Garda
P7093615

5. Córdoba, Espanja

Päivä Córdobassa oli sateinen ja saimme kengät täyteen vettä heti alkuunsa, mutta silti minulla on vain hyviä muistoja kaupungista, jossa yhdistyvät itämainen tunnelma ja vehreät patiot valkoiseksi kalkittujen talojen sisäpihoilla.

córdoba 002 Córdoba h 7 Córdoba h 033 córdoba 054 córdoba 057 muunneltu cor4

4. Cádiz, Espanja

Cádizia ei ollut vielä turistit vallanneet suurin joukoin, kun kävin siellä yhdeksän vuotta sitten. En tiedä mikä tilanne on nykyään, mutta minulle Cádizista jäi hyvin paikallinen olo. Kaupunki oli yhtä aikaa sekä tyylikäs että rento ja sen edustalla on pitkä, hienohiekkainen ranta. Rantakadun liepeillä myytiin tuoreita simpukoita ja pääkatedraalia katsoessa ei voinut oikein tietää, että missä päin maailmaa on. Näkymä on mielestäni kuin satukirjoista!

cádiz cádiz cádiz cádiz cádiz Cádiz

3. Rooma, Italia

Rooman matkamme ei sujunut missään määrin täydellisesti, sillä kokemusta verottivat armoton kuumuus ja vähän turhan vaatimaton hotelli (=ei ilmastointia). Silti Rooman kadut (erityisesti Trastevere) olivat niin kauniin rosoiset, että pelkkä jäätelön syönti piazzalla on jo kokemus sinällään. Me saimme vielä kokea jalkapallofinaalin Circo Massimolla tuhansien paikallisten kanssa pimeässä ja kuumassa Rooman yössä! Palaan kaupunkiin ihan varmasti, mutta joskus muulloin kuin heinäkuussa.

Rooma CIMG3194 Rooma CIMG3374_2 2 CIMG3380_2

2. Madrid, Espanja

Madrid on ehdottomia lempikaupunkejani ja tykkään siitä enemmän kuin monien suosikki Barcelonasta. Kaupunki on yhtä aikaa tyylikäs ja arvokas sekä rento ja omaleimainen. Keskustan eri alueilla on oma tunnelmansa ja niiden välimatkat taittuvat nopeasti kävellen. Kaupunki tarjoaa monipuolisesti ruokapaikkoja ja mielestäni edulliseen hintaan. Rakastan syksyistä Madridia!

Madrid

Madrid Madrid Madrid

1. Berliini, Saksa

Berliini on Euroopan New York ja se on monen muun lailla valloittanut myös minun sydämen. Rakastan tunnelmaa, ruokaa, katutaidetta, omaleimaisia kaupunginosia ja monimuotoisuutta. Berliinissä on kotoisa tunnelma heti kaupunkiin saavuttua, eikä itseään tunne ulkopuoliseksi (sama juttu kuin Nykissä).

Berliini Berliini Berliini

Berliini

Berliini

Berliini

 

Ja nyt on minun vuoroni haastaa! Laitetaan tämä tällä kertaa eteenpäin Sofialle, Lenalle ja Satulle.

16 vastausta artikkeliin “Euroopan 10 parasta

 1. Sulla on niin paljon samoja suosikkeja kuin mullakin ja listan ne missä en oo käyny nousisi ihan varmasti saman tien listalle kun pääsisi vain vierailemaan. 😀

  Cadiz oli edelleen viime kesänä mun mielestäni ihanan paikallinen, johtuu varmaan sen suht hankalasta saavutettavuudesta. Madridista olen täysin samaa mieltä, että voittaa Barcelonan mennen tullen. Ja onneksi pääsen kokemaan Montenegron Kotorin ensiviikon lopulla alkavalla reissulla. 😀

  1. Arvasinkin, että meillä voi olla paljon samoja 😉 Kotor oli yksi Montenegron paikoista, missä kävimme, ja se jäi mieleen kauneimpana. Muut oli ehkä paikallisempia ja tavallisempia, paitsi tietenkin Budva, jossa meillä oli majoitus. Budvan vanhakaupunki oli sekin ihan viehättävä, erityisesti illalla. Tykästyimme siellä erääseen ulkoilmabaariin ja hengasimme siellä useampanakin iltana 🙂

 2. Apua, ihan mahdoton haaste! 🙂 Tartun tähän kyllä mielelläni, kiitos kovasti! Ja nuo Espanjan kohteet kuulostavat mielenkiintoisilta, Madridiin tekisi edelleen mieli, varsinkin kun muistelen sinun kehuneen sitä Barcelonaakin mielenkiintoisempana paikkana! 🙂

  1. No eikö olekin! Oli todella hankala päättää näitä ja siltikin on sellainen fiilis, että en menisi lyömään lukkoon mitään 😉 Barcelona oli siis mun mielestä tosi kiva kaupunki kans, mutta jotenkin kuitenkin Madrid on valloittanut minut. Voi johtua myös siitä, ettei minulla ollut ensimmäisellä reissulla mitään erityisiä odotuksia kaupunkia kohtaan 🙂

  1. Kiitos Susanna! On tosiaan unenomaisen kaunis, varsinkin iltaisin auringonlaskun aikoihin. Ja kyllähän korkealta näkee maisemia kauaksi 🙂

 3. Ihania Eurooppa-tunnelmia noissa kuvissa! Listallasi on monta paikkaa, joissa ei ole tullut vielä käytyä, vaikka olenkin kierrellyt Euroopassa paljon. Madrid, Córdoba ja muutama muukin Espanjan kaupunki (uusia tuttavuuksia) ovat aika kärjessä toivelistalla tällä hetkellä. Toisaalta Berliini houkuttaa aina – se on minunkin suosikkini. Kiva lista, kiitos matkakuumeen nostatuksesta! 🙂

  1. Voi kiitos! Moni Espanjan kaupunki olisi minullekin varmasti käymättä, jos en olisi ollut vaihdossa Málagassa. Sieltä käsin oli todella kätevää ja edullista kierrellä Andalusiaa ja käydä Madridissa ja Barcelonassa. Ja Berliini, sinne voisi matkustaa vaikka kuinka usein! Harmi kyllä edellisestä reissusta on jo 1,5 vuotta. Ja tämän haasteen saa sitten napata kaikki halukkaat itselleen 😉

 4. Huh, mitä paikkoja! Tuli ihan jäätävä nälkä tätä postausta lukiessa, siitäkin huolimatta että syön parhaillaan.. 😀 Tässä oli ihan hurjasti kohteita joissa en oo käyny, joten pitää lisätä ainakin Cordoba ja Cadiz listalle, sen verran ihanilta näyttivät kuvien ja kuvailujen perusteella. Ja Madrid myös, sekin on vielä näkemättä.

  Kiva kun lähdit mukaan haasteeseen! 🙂

  1. Heh 😀 Näiden päättäminen oli kyllä supervaikeaa! Onneksi pääsin reissaamaan Espanjassa sillon vaihtariaikana, muuten ei välttämättä olis mitään tietoa vaikkapa jostain Cordobasta. Kiitos haasteesta, näitä oli kuitenkin mukava pohtia ja selata vanhoja kuvia 🙂

  1. Kiitos vaan kivasta haasteesta! Tämänhän voisi toteuttaa myös Maailma top 10 -tyyppisesti joskus, kunhan kaikki on vastanneet tähän Eurooppaan eka. Kiva lukea näitä!

 5. Jes, tosi hauska haaste ja tartun tähän oikein mielellään 🙂 Kotor oli minunkin mielestäni hurmaava ja ykkösestä täytyy olla samaa mieltä ehdottomasti 😉 Monenmonta paikkaa sun listalla, joissa en ole käynyt, mutta kuvista välittyy kyllä ihana fiilis, värikkäitä ja rentoja Euroopan kohteita 🙂

  1. Kiva juttu, että teet tämän! Kyllähän näitä lukiessa tulee mahdoton matkakuume, ja kiva, jos löytää jotain uusia paikkoja samalla 🙂

 6. Tosi hauska haaste! 🙂 Ja vitsi, miten hienoja paikkoja sulla on listattu. En ole käynyt noissa sun listaamissa paikoissa laisinkaan. En edes Berliinissä, vielä 😉 Eurooppa on niin täynnä ihania paikkoja.

  1. Kiitos, ja heitänpä haasteen sitten myös eteenpäin sinulle! Ja kiva, jos tulee välillä uusiakin paikkoja, kun Euroopassakin on vaikka mitä kivaa nähtävää 🙂

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: