Syksyisellä rannalla ja Siikamarkkinoilla Hailuodossa

Olemme aloittaneet Aavasaksan syysretken lisäksi toisen perinteen, joka ei myöskään ole päässyt toteutumaan vasta kuin kahdesti: kesäisen rantareissun Hailuotoon. Tänä kesänä retki jäi välistä, koska säät eivät olleet koskaan tarpeeksi suosiolliset rantaelämää varten. Iso MURR! Siksipä päätimme lähteä käymään sen sijaan syksyisessä Hailuodossa ja sattumalta saarella järjestettiin samaan aikaan myös Siikamarkkinat.

Hailuoto on siis saari, jonne matkataan lautalla (kestää 20-25min). Lautta-aikatauluja voi tsekata täältä. Mennessä pääsimme hyvin jouhevasti kyytiin, mutta takaisin tullessa emme mahtuneet ensimmäiseen lauttaan ja seuraava tuli tunnin päästä. Kulutimme aikaamme eräässä taas kerran melko retrossa kahvilassa (siitä lisää myöhemmin).

Ajoimme suoraan Marjaniemeen ja kiertelimme aluksi Siikamarkkinoilla, joilla kyllä nimestä huolimatta myytiin myös paljon muutakin kuin kyseistä kalaa. Perinteisen markkinafiiliksen toivat tyypilliset karkki- ja sekatavarakojut ja lisäksi mukana oli paljon lähiruokaa. Harmikseni en ollut tajunnut ehdottomana pankkikortti-ihmisenä ottaa mukaan käteistä, joten ostossaldoni jäi hyvin vähäiseksi, vaikka tarjolla olisi ollut vaikka mitä ihania lähituotteita. Lopulta kukkaron viimeisetkin pikkuhilut vaihtuivat nippuun Hailuodossa kasvatettuja tuoreita valkosipuleita, voi nam!

Markkinoiden jälkeen kävelimme pitkospuita pitkin rannalle. Hailuodossa (ja erityisesti Marjaniemessä) rantaviivaa ja hiekkaa riittää ja vaikka monet päätyivät sunnuntaikävelylle rannalle, oli omaa tilaa kivasti ja koirakin sai juosta vapaana. Jos sää olisi ollut yhtään armollisempi, olisimme viihtyneet syksyisellä rannalla pidempäänkin. Ei voi kyllä valittaa, että olisi taas satanut, mutta tuuli oli niin hyytävän kylmä, että melkein pyysin eräältä saksalaistädiltä nahkahousuja lainaan…

Sää oli hassun aurinkoinen mutta synkkä!

Takaisin lautalle ajellessamme en voinut olla pohtimatta, olisiko elämä idyllisellä saarella onnellisempaa kuin kiireisessä kaupungissa. Ainakin hailuotolaiset näyttivät iloisilta ja vilkuttivat meille, satunnaisille markkinakävijöille, hyvästiksi sankoin joukoin. Vilkuttaako kukaan kenellekään kaupungissa? Siis tuntemattomille. Mutta kyllä elämä saarella on varmasti melko paljon vaivalloisempaa kuin mantereella ja kaupungissa – jo pelkästään sen takia, että saaren asukkaat ovat lauttayhteyden varassa. Monen mielestä se on kuitenkin sen arvoista. Minun kannattaa ehkä sittenkin pysyä kaupungissa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: