Budva, Montenegro

Olen kirjoitellut Montenegron matkamme eri reissukohteista, mutta itse Budva, jossa majoittauduimme, on jäänyt kokonaan käsittelemättä. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että paikasta ei ole yhtään(!) kuvaa! Ainakaan sellaista, jota kannattaisi julkaista. En ymmärrä miten voi olla mahdollista, että kaikki kuvat jäivät ottamatta, mutta näin pääsi käymään. Ainoa järkevä selitys on se, että aluksi kuvia ei viitsinyt ottaa, kun ”nyt on vasta eka päivä, kerkeehän ne myöhemminkin” ja sitten myöhemmin kamera ei lähtenyt kaupungille mukaan. Toisaalta, kun selailimme viikonloppuna kuviamme, tulimme siihen tulokseen, että jonnekin bittiavaruuteen on täytynyt hävitä jotain, sillä meillä on (melko) varma mielikuva, että tietyistä paikoista löytyy kuvia. Vaan kun ei löydy!

Kerrotaan siis jotain näin sanallisesti. Budva on kaunis, turkoosin meren rannalla oleva pieni kaupunki, jonka takana kohoaa vuoria. Budva koostuu tunnelmallisesta vanhasta kaupungista, rantabulevardista ja sen yhteydessä olevista ravintoloista sekä uudemmasta kaupungista, joka levittäytyy rantabulevardilta ylös rinteeseen. Rantakatu ja vanhakaupunki ovat tasaista, lähes kaikki muu mäkistä.

Ranta on pientä hyvin vaaleaa kiveä ja kivet kuumuvat elokuun helteessä polttaviksi. Ranta on kaunis ja vesi on ihanan kirkasta, mutta melko viileää vielä elokuussakin (ainakin minun makuuni). Rannan huonoja puolia on sen ruuhkaisuus: kun kävelimme rantakadulle ensimmäisen kerran, järkytyin todella, kun ranta oli tilkitty ihan täyteen ihmisiä ja osa jopa makasi kadulla pyyhkeen päällä! Rannalle on hankala mahtua elokuussa, vaikka kyse ei edes ole kovin pienestä rannasta. Kävimme rannalla yhtenä päivänä muutaman tunnin, mutta jos olisimme viettäneet enemmän rantapäiviä, olisimme hypänneet bussiin ja menneet jonnekin kauemmalle (maksulliselle) rannalle.

Rantabulevardin ja siitä seuraavan rannanmyötäisen kadun varrella on paljon ravintoloita pikaruokatyyppisistä paikallisista herkuista kalaravintoloihin. Hinnat eivät olleet mielestäni kovin korkeat, mutta tietenkin takakaupungilla on vielä edullisempaa. Ravintoloiden ja katuköökkien välissä on matkamuistomyymälöitä ja kadun toisessa päässä pieni markkina-alue, jolla myydään vaatteita ja kenkiä.

Budvan parasta antia on maisemien lisäksi vanhakaupunki. Se on pienehkö, mutta oikein mukava ja erityisen tunnelmallinen illalla. Ihastuimme siellä Casper-nimiseen istuskelubaariin, jossa istuttiin isojen puiden katveessa siemailemassa skumppaa tai paikallisia oluita. Hintataso oli erittäin miellyttävä, ja koska voin oikein tarkistaa asian, niin lasi montenegrolaista punaviiniä maksoi 1,2e. Ei tarvinnut miettiä, raaskiiko tilata toisenkin. Tai kolmannen! Paikka oli valaistu satumaisin pikkuvaloin ja puihin oli kiinnitetty pieniä hauskoja kylttejä, joissa luki ”varo kissaa” tai muuta sympaattista.

Negatiivista paikassa oli turistien valtava määrä elokuussa. Mikä tahansa muu ajankohta olisi varmasti parempi. Suomalaisiin paikassa törmäsi harvoin jos ollenkaan, mutta muihin kylläkin. Budva on kuitenkin sijainniltaan erinomainen ja siksi valitsimmekin sen, sillä liikkuminen muualle Montenegroon on helppoa ja lisäksi Kroatia ja Albania ovat päiväretkien päässä. Suosittelen kokeilemaan!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: