East Side Gallery ja muuta muuria

Berliinin matkaa ei varmaan voi tehdä ilman vilkaisua kuuluisaan muuriin tai siihen mitä siitä on jäljellä. Olen käynyt Berliinissä kahdesti aikaisemminkin ja ensimmäisellä kerralla olin pieni lapsi. Vanhemmat osoittivat minulle epämääräisesti keskellä kaupunkia, että tuolla on nyt sitten se muuri. En millään huomannut kaupunkikuvassa mitään muuriin viittaavaa, sillä mielikuvissani satulinnojen muurit olivat ensinnäkin kivistä kasattuja ja toisekseen niiden yläosa oli hammaskuvioinen. Seuraavalla kerralla, teini-ikäisenä, olin niin muissa maailmoissa, että muuri ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

Oli siis enemmän kuin paikallaan, että kävisimme katsomassa pari muurin pätkää. Ensin suuntasimme kuitenkin kuuluisalle rajanylityspaikalle, Checkpoint Charlielle. Kuten arvata saattaa, paikkaa kuvaavia turisteja löytyi joka kulmalta ja siirryimmekin melkein heti viereiseen ulkoilmamuurigalleriaan, jossa oli muurinpätkän lisäksi tauluja kuvine ja teksteineen muurin eri vaiheista.

CIMG2972_2 CIMG2974_3 CIMG2976_3 CIMG2979_2

 

 

 

 

Halusimme kuitenkin nähdä enemmän. Siis pidemmän pätkän muuria. Hyppäsimme takaisin metroon ja suuntasimme Bernauer Strassen asemalle, jonka vierestä lähtee katua myötäillen muurin historiikki, taas kuvin ja tekstein. Kauempana on pystyssä muuri sellaisenaan, kun se on aikanaan ollut (tyhjä alue kahden muurin välissä) vartiotornin kera.

CIMG2983_2 CIMG2985_2 CIMG2986_2 CIMG2989_2

 

 

 

Kolmas muurikokemuksemme oli aivan erilainen. Suuntasimme tällä kertaa Warschauer Strasselle ja sen kadunkulmauksesta aukeavaan East Side Galleryyn. Galleria käsittää 1,3km pitkän muurinpätkän, johon taiteilijat joka puolelta maailmaa ovat maalanneet oman taideteoksensa (yhdistymisen jälkeen siis).

CIMG3077_2 CIMG3079_2 CIMG3080_2 CIMG3081_2 CIMG3082_2 CIMG3083_2 CIMG3089_2

 

 

 

 

 

Nyt voisin sanoa, että olen nähnyt muurin. Kyllä se oli sittenkin se sama, jota pienenäkin epäilin muuriksi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: