Apinoiden asuttama Gibraltar

Espanjan vaihtarisyksynä vanhempani ja pikkusiskoni tulivat käymään pienellä visiitillä, joten päätimme vuokrata auton, jolla kiertelimme muutaman päivän lähiseutuja. Granadan lisäksi päiväretken brittien hallitsemalle Gibraltarin alueelle.

Alueelle ajettaessa on ensiksi vastassa passien tarkastus ja mahdollinen autojen tarkistus. Muistaakseni mennessä tämä sujui hyvin jouhevasti, mutta paluumatkalla tarkastuksia tehtiin hieman enemmän. Tarkastuksen jälkeen tie, joka on Gibraltarin pääkatuja (Winston Churchill Avenue)  jatkuu ja pysähtyy liikennevaloihin. Tässä kohtaa liikennevalon punaista valoa kannattaa kiltisti totella, sillä tien ylittäminen saattaisi koitua niinkin epätodennäköiseksi kohtaloksi kuin törmäämiseksi lentokoneeseen. Ylitettävä tie on nimittäin kiitorata, joka on siis päivittäisessä käytössä ja autot pääsevät ajamaan siitä läpi silloin, kun koneita ei ole laskeutumassa tai nousemassa.

Yksi maailman omituisimmista lentokentistä, jonka läpi kulkee päätie ja jota on pitänyt pidentää meren päälle.
East Side

Sen jälkeen päästään ajamaan Gibraltarin alueen West Sidelle, missä suurin osa Gibraltarin asukkaista asuu. Toinen puoli, yllättäen East Side jää Europa Pointin toiselle puolelle. Europa Point on siis se korkea nyppylä, mikä on totuttu näkemään kuvissa. Ja siellä ne apinat asuvat, eivät siis suinkaan Gibraltarin kaupungissa…

Gibraltarissa elävät Euroopan ainoat apinat, magotit. Ensin huomaat yhden, sitten toisen, ja sitten niitä onkin kokonainen lauma. Ne ovat suloisia ja päästävät ihmisen hyvin lähelle. Mutta odotas, kun kaivat taskustasi suklaapatukan aikoen nauttia itse välipalaa (kuten eräs turistimummo teki), pikkuvarkaat iskevät heti ja niin nopeasti, että jäät hämmentyneenä miettimään, jäikö se patukka sittenkin vielä laukkuun. Eräs apina saartoi myös äitini auton sisälle, istui katolla ja kurkki tuulilasista sisään. Se oli kyllä oikeasti huvittavaa!

Ajoimme siis Europe Pointille saakka, mikä on maksullista. Maksu suoritetaan portilla ja se menee henkilö- ja automäärän mukaan. Maksoimme euroilla, vaikka virallinen valuutta on Gibraltarin punta. Mikäli muistan oikein, tällä lipulla sai myös sisäänpääsyn ylempänä olevaan museoon, joka on kallion sisässä. Joka tapauksessa korkealta on hieno näkymät alaspäin, ellei koko nyppylä ole sumun peitossa.

Ja sää onkin yksi huvittava asia brittiläisessä Gibraltarissa. Ajaessamme sinne oli mukavan aurinkoinen sää. Espanjan puolella siis. Heti, kun saavuimme Gibraltariin, muuttui sää koleammaksi ja sumuisemmaksi. Auringosta ei ollut tietoakaan. Lähtiessämme sää muuttui taas mukavan aurinkoiseksi heti, kun saavuimme Espanjan puolelle!

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: