Granada ja Alhambran palatsi

Kun nyt päästiin alkuun espanjalaisten kaupunkien kanssa, täytynee jatkaa näiden ihanien muistojen kanssa. Rakastan espanjalaisia kaupunkeja tai ainakin niiden keskustoja. Kaikki ne vanhat rakennukset, plazat ja kävelykadut, puhumattakaan siitä, että ihmiset pukeutuvat kaupungille eivätkä hiihtele urheiluvaatteissa paikasta toiseen. Voi, nyt tuli hirveä tarve päästä Espanjaan (ja piilottaa ne omatkin urheiluvaatteet kaapin perälle, ettei niitä tulisi käytettyä niin usein…).

Málagan tukikohdastamme oli hyvä reissata eripuolille Andaluciaa. Busseja kulkee kaikkialle ja ne ovat halpoja (mutta myös suosittuja, joten mene bussiasemalle ajoissa). Liput ostetaan asemalta ja ne ovat paikkalippuja. Ja istumajärjestystä toteutetaan säntillisesti, joten varaustilanteesta riippuen, oman matkaseuran viereen ei välttämättä pääse istumaan, vaikka paikkoja yleensä myydäänkin edestä alkaen järjestyksessä.

Mutta se Granada ja Alhambran palatsi. Granadan kaupunki sijaitsee Sierra Nevadan vuoriston kupeessa ja matkalla Málagasta Granadaan näkee hienoja vuoristomaisemia. Myös itse kaupunki on jylhän näyttävä, vaikka sijaitseekin suurimmaksi osaksi laakson pohjalla. Alhambra sijaitsee hieman ylempänä.

granada 007granada 017granada 003

Córdoban tapaan myös Granada on tyylikäs kaupunki ja sen vanha osa on kaunis kuin mikä. Granada on yliopistokaupunki ja monien opiskelijoiden toivepaikka. Sen keskusta on melko kompakti, mutta eläväinen kahviloineen ja ravintoloineen. Ostosten puolesta Granada on yhtä hyvä kuin mikä tahansa muu samankokoinen espanjalainen kaupunki.

Alhambraan kannattaa ostaa liput etukäteen netistä. Paikka on hyvin suosittu, onhan se valittu vahvaksi ehdokkaaksi maailman seitsemäksi uudeksi ihmeeksi. Eikä suotta, sillä paikka on lumoava. Sen rakennukset ovat koristeellisia ja vaikuttavia, mutta silti kovin rauhoittavia. Ja puutarhat, voi vitsi, ehkä pitäisi ottaa mallia edes pienessä mittakaavassa? Tosin en tiedä miltä pitkänomainen allas suihkulähteineen näyttäisi oululaisen asutusalueen rivitalon pihassa puhumattakaan siitä, ettei tänne saisi kovin suurta labyrinttia pinjoista ja muista havukasveista.

granada 062granada 077granada 039

Alhambraan kannattaa ennakkolippuen lisäksi varata paljon aikaa. Palatsi koostuu useammasta rakennuksesta ja lisäksi on vielä ne puutarhat. Lipunmyynnistä voi myös ostaa kuuntelulaitteen, jossa kerrotaan palatsin eri osien historiasta. Se ei oikein ollut mun juttu, kun olen tällainen haaveilija, joka mieluummin sepittää omat tarinansa paikoille.

Alhambran palatsi valaistuu kauniisti ilta-auringossa. Koska se sijaitsee vuoren rinteellä, on paras paikka sen ihailemiseen vastapuoleisen vuorenrinteen näköalapaikalla. Tosin emme itse löytäneet kyseistä paikkaa, vaan harhailimme tunnelmallisessa asuintalosokkelossa aikamme, kunnes luovutimme ja kuvasimme sen minkä pystyimme ihan tavallisen pienen puiston laitamilta. Auringonlasku oli kaunis ja kävelymatka takaisin keskustaan sekoitus espanjalaisia ja arabialaisia fiiliksiä.

TallennaTallenna

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: