Dubain ostoskeskukset

Dubaissa on varmasti kymmeniä ostoskeskuksia, mutta me vierailimme pääasiassa vain kahdessa. Ja niissäkin oli ihan riittävästi sulateltavaa, sillä erinomaisten ostosmahdollisuuksiensa lisäksi ne tarjosivat paljon muutakin nähtävää.

Lisäksi ostoskeskuksissa on aina kiva seurata paikallisten elämää. Dubain ostoskeskukset ovat täynnä varakkaita arabeja, jotka kulkevat käytävillä kaavuissaan ja huiveissaan, perheittäin, miesten tai naisten kesken isommissa porukoissa. Naisilla varakkuus näkyy merkkilaukuissa ja hienoissa kengissä, jotka vilahtelevat mustan burkhan alta.

CIMG2360 2

Itsellä menikin tovi sulatellessa sitä näkymää, kun ohitse käveli suuri joukko nuoria naisia, jotka olivat hyvin laittautuneita kasvoistaan, merkkilaukut kainaloissaan ja mustan pitkän kaavun alta pilkisteli piikkikorkoiset paljettikengät. Tuli jotenkin hyvin ristiriitainen fiilis. Kaikilla ei toki ole burkha päällä, sillä kasvot ovat useilla näkyvillä, mutta myös yllättävän monilla on pelkät silmät esillä tai kokonaan hunnutetut kasvot.

Mutta palatakseni ostoskeskuksiin, niiden ostostarjonta on ihan valtava. Dubaissa on kaikkea, mitä voi olla myytävänä. Mitä Dubaista ei löydy, sitä ei ole edes olemassa. Mieleeni ei tule yhtään kansainvälistä vaateketjua, joka ei olisi pystyttänyt putiikkiaan jonnekin Dubain ostoskeskuksista. Ja eihän siinä voi sitten muuta, kuin laittaa visan vinkumaan (käy maksuvälineenä varmasti kaikissa kaupoissa), koska olisi suorastaan tuhlausta matkustaa Dubaihin asti ja olla ostamatta mitään, kun kerrankin ei tarvitse valittaa, että ostaisin jotain mutten löydä sopivaa. Ja todistettua on, että jopa miehet intoutuvat uusimaan vaatekaappiaan, kun kerrankin saa jotain erilaista kuin muilla (Suomessa).

CIMG2386_2

Väittäisin, että Dubai on paras shoppailupaikka, missä olen koskaan käynyt. New Yorkiin (ja muihin tunnettuihin ostoskaupunkeihin) verrattuna tämä selittyy sillä, että kaikki löytyy yhden kauppakeskuksen ilmastoitujen seinien sisältä, joten kerrankin ostoksilla olo ei ole uuvuttavaa eikä kaupasta toiseen siirtymiseen mene aikaa ja energiaa. Varsinaista tehoshoppailua!

CIMG2178

Ja sitten ne muut nähtävyydet. Tässä kohti lienee myös toivottavaa kertoa näiden ostoskeskusten nimet. Ensinnä kävimme Mall of the Emiratesissa, joka sijaitsee lähellä palmusaarta (metroasemalta pääsee suoraan putkea pitkin ostoskeskukseen). Kyseisessä ostoskeskuksessa sijaitsee järjenvastaisesti aavikon lämmön keskellä laskettelukeskus. Tai lasketteluputki, mutta yhden rinteen lisäksi keskuksesta löytyy muita talviaktiviteetteja, kuten kelkkamäki. Ja suureksi ihmetykseksemme myös pingviinejä! Oli todella absurdia katsella toppapukuisia arabeja ”avannon” ympärillä katsomassa pingviinien mahalaskuja, kun itse seisoo hellevaatteissa ja sandaaleissa.

CIMG2183 CIMG2842

Mall of the Emirates on Dubain tunnetuimpia ja isoimpia ostoskeskuksia, mutta se on hyvin hahmotettavissa, eikä kauppoja ole ”kuin” reilut 300. Lisäksi alakerrassa sijaitsee Carrefour, josta kannattaa käydä ostamassa ruokatuliaisia yms. markettitavaraa, jos haluaa ostaa edullisia juttuja.

Omaa hotelliamme lähempänä sijaitseva Dubai Mall on valtava, eikä mistään tule mitään ilman karttaa. Jopa sisäänkäynnin löytäminen on niin hankalaa, että kiersimmepä kerran jos toisenkin jalkamme kipeäksi ostoskeskuksen ulkopuolella päätyäksemme vain aina joko a) autohalliin (jonka koosta varmaan kertoo jotain se, että taksilla meni varmasti 5min ajettaessa ulos hallista), johon oli jatkuva autovirta eikä sisään ollut aina menemistä jalkaisin, tai b) umpikujaan, mullokselle tai mihin tahansa muualle, mistä ei voinut enää jatkaa matkaa.

Dubai Mall käsittää yli tuhat kauppaa, suuren akvaarion, luisteluradan (jossa pelattiin myös jääkiekko-otteluita, tyyliin Dubain Kamelit vastaan joku muu, heh), Burj Khalifan sisäänpääsyosan, suuren vesiputouksen ja merieläintarhan. Unohtamatta ostoskeskuksen pihalla olevaa Dubai Fountain suihkulähdealuetta näytöksineen (joka päivä klo 18 alkaen puolen tunnin välein) ja bulevardeineen. Ehkä siinä on yhdelle ostoskeskukselle ihan tarpeeksi.

CIMG2235 CIMG2889_2 CIMG2895 2 CIMG2898_2

Dubai Mall sijaitsee myös metroaseman lähettyvillä, mutta varsinainen putki on vielä rakentamatta ja ostoskeskukseen pääsee joko kävellen (vinkki: seuraa muita ihmisiä, älä missään nimessä lähde omia oikoreittejä ajatuksena ”kyllä tästäkin varmasti pääsee sisälle”) tai metroasemalta lähtevältä shuttle bussilla, joka kuuluu metrolipun hintaan (muista leimata lippu myös bussista poistuttaessa ja huomaa, että myös bussissa on naisten ja lasten osasto edessä).

Kaiken kaikkiaan ostoskeskukset ovat yksi modernin Dubain nähtävyyksistä, joita ei kannata missata, vaikkei shoppailu kuuluisikaan omaan lomaohjelmaan. Lisäksi ostoskeskuksissa on laajin ruokatarjonta ja helppo hengittää, jos kaupunki alkaa ahdistaa liikenteellään ja lämpötilallaan.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: