Dubain hillitön metro

Viikon Dubain reissun jälkeen on aika palata tietokoneen äärelle ja yrittää purkaa kokemus sanoiksi. Kuvia tuli otettua valtavasti, sillä joka nurkan takana oli jotain, mikä sai sanomaan ”oho” tai ”no just”. Olisin kovasti halunnut tälläkin kertaa kuvata ihmisiä, mutta islamilaisissa maissa ihmisten kuvaaminen ei ole kohteliasta, joten suoraan kuvia ei voinut räpsiä.

Mistä sitten alkaisi, kun haluaa esitellä maantieteellisesti laajalle levinneen käsitteen Dubai, josta löytyy sekä itää että länttä, köyhiä siirtotyöläisiä että öljysheikkejä? Aloitetaan metrosta, sillä kuljimme kyseisellä kulkupelillä ihan joka päivä.

CIMG2086 CIMG2088

Dubain metro on muutaman vuoden vanha ja ehdoton keksintö kyseiseen kaupunkiin. Teiden ruuhkat ovat jatkuvia, vaikka kaistoja on kuusi suuntaansa ja lisäksi vierellä menevä pienempi tie. Eli käytännössä noin 14 kaistaa vierekkäin. Metron ansiosta liikenne on kuuleman mukaan huomattavasti toimivampaa, sillä kaupungissa on pitkät välimatkat.

CIMG2491 CIMG2492

Metrolinjoja kulkee kaksi ja ne risteävät toisensa kahdessa kohdassa. Metrokartan sisäistämiseen ei siis mene kovin montaa hetkeä, joten liikkumiseen ei tarvitse käyttää viimeisiä aivosolujaan. Tosin saapuminen metroasemalle saattaa hätkähdyttää, sillä asemat muistuttavat ennemminkin lentokenttiä kuin kämäisiä metroasemia.

CIMG2537_2CIMG2091 CIMG2092_2

Pientä hämmennystä aiheuttaa aluksi myös vaunujen erikoispiirteet, kuten kultaluokan vaunu ja naisten ja lasten vaunu. Pitää siis olla aluksi tarkkana, että tietää paikkansa ja yrittää vain oikeaan vaunuun. Tosin nämä erikoisvaunut sijaitsevat aina metron jommassa kummassa päässä ja ovat kyllä merkitty opastein, jos osaa katsoa.

CIMG2175CIMG2096

Liput ostetaan automaatista tai tiskiltä (emme kokeilleet). Automaatti antaa kahden luokan lippuja, tavallisia tai kultaluokan (emme kokeilleet tätäkään). Alueet on jaettu vyöhykkeisiin ja maksu tapahtuu vyöhykkeiden määrän perusteella. Tosin kaikkein kätevintä on ostaa päivälippu, joka maksaa reilun 3e. Lippu leimataaan portilla kuten kuukausi- ym. kortit bussissa, eli ei tarvitse vaivata päätään sillä, miten päin lippu tulisi tunkea johonkin kapeaan aukkoon.

Metroasemat ovat siistejä. Ne aivan kiiltävät ja niitä puunataan koko ajan. Alla on kuva metroaseman vessasta, vaikka muotoilusta ja siisteydestä sitä ei voisi päätellä. Asemat ovat myös sisustettu eri tyylein, tosin kaikki yläilmoissa sijaitsevat asemat näyttävät keskenään samanlaisille.

CIMG2093 CIMG2511 2CIMG2099

Metroasemien nimet olivat näin länsimaalaisesta hauskan kuuloisia. Vai miltä kuulostaisi matkustaa Al Ghubaibaan? Tai Khalid Bin Al Waleediin? Jotkut asemat herättivät huvitustakin, kuten Energy ja Dubai Internet City. Asemia oli myös nimetty yritysten mukaan, kuten Etisalat (kännykkäoperaattori) ja Noor Islamic Bank.

CIMG2509 2 CIMG2508_2

Plussia ja miinuksia metrosta:

+ Kätevä ja halpa liikkua. Taksikin oli halpa, mutta usein teimme ensin matkan pitkän osuuden metrolla ohittaen ruuhkat ja jatkoimme metroasemalta taksilla.

+ Tee oma kaupunkikierros ja jätä 40e/päivä turistibussi mummoille. Maksoimme viikon metrolipuista alle 30e ja näimme kaupunkia laajasti. Kokeile umpipähkään nousta tuntemattomalta asemalta ja ihmettele saavutko itään vai länteen (henkisesti siis).

+ Kulkee myös lentokentälle. Tosin ison laukun kanssa liikkuminen ei ole kovin helppoa, sillä metro on suosittu kaikkina vuorokauden aikoina. Ison/useamman laukun kanssa kannattaa ottaa taksi.

– Metro on tosiaan suosittu. Istumaan ei pääse juuri koskaan ja seisomapaikatkin on välillä kortilla.

CIMG2762_2

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: